
της Ελένης Ηλιάδου, BsC Προσχολικής Εκπαίδευση,
MsC Ειδικής Αγωγής
Το παιχνίδι παίζει πρωταρχικό ρόλο στη ζωή ενός παιδιού σε όλες τις φάσεις ανάπτυξή του.
Σύμφωνα με τους Feeney, Christensen & Moravcil (1996) “Το παιχνίδι είναι η πραγματοποίηση της μάθησης μέσα από την πράξη». Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά ενισχύουν την κοινωνικότητά τους, την έκφρασή τους και την επικοινωνία τους. Υπάρχουν πολλά είδη παιχνιδιών όπως το ομαδικό παιχνίδι, το ελεύθερο παιχνίδι, το παιχνίδι κανόνων, το αισθητηριακό παιχνίδι και το συμβολικό παιχνίδι (παιχνίδι ρόλων ή μίμησης).
Παρακάτω θα μιλήσουμε για το τι είναι παιχνίδι ρόλων και την αξία του στην ανάπτυξη του παιδιού.
Το παιχνίδι ρόλων (μίμησης ή αλλιώς συμβολικό παιχνίδι ) είναι μια μορφή παιχνιδιού όπου βασίζεται στα βιώματα του παιδιού και στην φαντασία του. Τα παιδιά λαμβάνουν ρόλους και αναπαριστούν γεγονότα από την καθημερινή τους ζωή. Στο παιχνίδι ρόλων τα παιδί χρησιμοποιεί σύμβολα ή αντικείμενα για να δημιουργήσει καταστάσεις που έχει βιώσει ή φανταστεί όπως για παράδειγμα παιδικά κουζινικά, εργαλεία μαστορέματος, κούκλες, εργαλεία γιατρού κ.ά. Πάμε τώρα να δούμε τα οφέλη της ενασχόλησης των παιδιών με το παιχνίδι ρόλων.
Α) Αναπτύσσει τη λεκτική επικοινωνία και τη γλωσσική δεξιότητα.
Στο παιχνίδι ρόλων σίγουρα έχετε ακούσει το παιδί να μιλάει ή να προσπαθεί να μιλήσει, να φτιάχνει δικές του λέξεις ή να χρησιμοποιεί εκφράσεις τις οποίες έχει ακούσει είτε από εσάς είτε από κάποιον άλλον. Προσπαθεί να μιμηθεί τέλεια την μαμά, ή τον μπαμπά, τη θεία, τον παππού ή και ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφεται υιοθετώντας λέξεις ή φράσεις που χρησιμοποιούν.
Β) Ενίσχυση συναισθηματικής και κοινωνικής δεξιότητας
Το παιδί μαθαίνει να συνεργάζεται , να μοιράζεται τα παιχνίδια να τα ανταλλάσσει αλλά και να διαπραγματεύεται. Επίσης μαθαίνει να κατανέμει ευθύνες, να λύνει προβλήματα και επομένως να αναπτύσσει με δημιουργικό τρόπο την ενσυναίσθησή του. Τέλος αναπτύσσει τη συναισθηματική του νοημοσύνη καθώς παίρνει ρόλους και μπαίνει στη θέση άλλου συνανθρώπου του, έτσι καλείται να βιώσει και να αντιμετωπίσει διαφορετικά συναισθήματα.



Γ) Ανάπτυξη δημιουργικότητας και φαντασίας
Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μίμησης τα παιδιά φτιάχνουν νέες ιστορίες και δικά τους σενάρια. Εξασκώντας τη φαντασία τους δημιουργούν καινούριες καταστάσεις και βρίσκουν δικές τους λύσεις σε προβλήματα.
Δ) Αναπτύσσει την ικανότητα μαθηματικών και πρώιμου γραμματισμού
Σκεφτείτε πόσες φορές ένα παιδί προσπαθεί να μετρήσει τα αντικείμενα κατά τη διάρκεια που παίζει στο μαγαζάκι ότι είναι ο πωλητής, πόσες φορές κοστολογεί πόσο κοστίζει ένα προϊόν ή τα ταξινομούν. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες αναπτύσσει την προμαθηματική του ικανότητα. Επίσης προσπαθώντας να διαβάσει τι γράφουν τα προϊόντα που έχει στην κουζίνα του και να σχεδιάσει δικά του αναπτύσσεται και η σχέση του με τη γραφή
Προτάσεις παιχνιδιών που βασίζονται στο παιχνίδι ρόλων και μίμησης.
- Ξύλινα ζωάκια
- Ξύλινα κουζινικά
- Μπακάλικο
- Καρότσι του σούπερ μάρκετ
- Κουζίνα
- Λαχανικά και φρούτα
- Διάφορα ξύλινα τρόφιμα
- Ξύλινα κουκλόσπιτα
- Γκαράζ αυτοκινήτων
- Αξεσουάρ για το κουκλόσπιτο
- Καράβι
- Αυτοκινητάκια και μέσα μεταφοράς
- Επαγγέλματα
- Ιατρικά εργαλεία
- Εργαλειοθήκη
- Αξεσουάρ κατοικίδιων
- Make up set
- Μίκτης DJ
- Vlogger
- Κτηνιατρικά εργαλεία
- Μυστικός πράκτορας
- Ξυλουργός
- Οδοντιατρικά εργαλεία
- Σετ κομμωτηρίου
- Σετ ντετέκτιβ
- Σετ ξυρίσματος
- Σετ πυροσβέστη
- Σετ ρούχων
- Σετ σεφ
- Σετ ταΐσματος μωρού
- Χειρούργος